5 råd til den nærværende familieferie, du drømmer om

Forside
Torsdag 18. juli 2019 kl. 06:45

5 råd til den nærværende familieferie, du drømmer om

De fleste drømmer om en sommerferie fyldt med nærvær og kvalitetstid med dem, som betyder allermest, men..
alligevel ender ferien for mange med uindfriede forventninger, fortæller parterapeut, Christiane Meulengracht. Derfor giver hun 5 råd, som gør det muligt at omfavne nærværet i sommerferien.

Endelig ferie og masser af tid til at få genopladet 'batterierne' sammen med vores kære! Sådan tænker rigtig mange om den sommerferie, som ligger lige foran. Men selvom drømmene er store og intentionerne gode, ender sommerferien for mange med noget andet, end den nærværende og afslappende solstrålehistorie, man drømte om. Således viser en undersøgelse foretaget af Momondo fra 2016 eksempelvis, hvordan halvdelen af alle danskere har oplevet stress i forbindelse med en ferie.

Spørger man parterapeut og forfatterinde, Christiane Meulengracht, er der særligt én gr und til, at den sommerferie, vi har glædet os så meget til, kan ende med at skabe frustrationer, uindfriede forventninger og stress:

"Når vi planlægger en sommerferie, har vi naturligvis en forventning om, hvordan den går. Måske hvor glade de voksne eller børnene skal være, hvor meget man som familie skal nå at opleve, hvor meget der skal skrues op for romantikken eller sågar, hvordan vejret skal være. Selvom ingen af os rigtig har lyst til at føle sig 'fastlåste' i denne forventning, er det faktisk dét, der sker. Frustrationerne opstår, når forventningerne så ikke bliver indfriet," siger Christiane Meulengracht.

Skab en ferie med plads til ægte nærvær

Nærvær er i dag vores største mangelvare i hverdagen, forklarer p arterapeuten, og derfor bliver det ekstra vigtigt at sørge for, at ferien bliver det sted, hvor der er ægte kontakt og opmærksomhed. Er du én af dem, som frygter endnu en stressende ferie, så prøv at spørge dig selv og din partner om, hvordan jeres foretrukne sommerferie egentlig ser ud, når I mærker efter inderst inde, lyder anbefalingen fra Christiane Meulengracht:

"Det første skridt er at få taget en dialog om ikke kun de fysiske ting, vi gerne vil opleve, men også om hvordan vi slapper af, og hvordan vi hver især oplever nærvær. Nogle slapper bedst af ved at få alt ryddet op først eller haven studset – andre er gode til at lukke øjnene for alt det, for nu er det ferie. Derfor skal I tale om, hvad I hver især har brug for. Det bliver især vigtigt for dem, der har tendens til at sørge for andres behov før sine egne," siger hun og f ortsætter:

"Det absolut vigtigste, vi har i livet, er vores nære relationer og det eneste, der betyder noget i ferien er, at vi er tilstede med dem i nuet. At føle kontakten til mennesker og at grine sammen lader os op. Derfor kan en familieferie hjemme med leg i haven, picnicture i skoven og brætspil om aftenen sagtens være at foretrække fremfor en storbyferie, som man måske mest af alt har valgt, fordi vi "bør", og fordi vi føler, at alle andre har "store oplevelser" på Instagram. Vi taler så meget om betydningen af nærvær i dag, men vi skal også huske at tale om, hvordan vi bedst får den frem."

5 råd til en ferie med nærvær og kærlighed

Nedenfor har parterapeut Christiane Meulengracht samlet 5 råd til en sommerferie med plads til ægte nærvær:

1. Start altid med at forventningsafstemme med din partner og tag en god snak om, hvilken slags sommerferie, der inderst inde føles som den rigtige for jer.

2. Pas på med at gemme dig bag børnenes eller din partners behov. Det allerbedste for børn er trygge og glade voksne – det giver trygge og glade børn. Sommerferien skal være energigivende for alle – også dig!

3. Skrot halvdelen af jeres planer. Når vi skruer massivt ned for aktivitetsniveauet, træner vi os i at leve i nuet og nyde det, vi har her og nu, ligesom vi samtidig får skabt en modvægt til den kontrol- og planlægningstrang, som kan spænde ben for nærværet.

4. Slut fred med tanken om, at man gerne må 'spilde tiden i sommerferien', og at der ikke finde én rigtig m åde at holde ferie på. Mange gange opstår den ægte nærvær ud af spontaniteten, som når den mindste fortæller om en sommerfugl, hun lige har set i haven.

5. Væk med mobil samt tablets og begræns aktiviteterne på sociale medier. Når du på Instagram poster 'Tid sammen med familien' er det jo løgn, for du er jo på Instagram - og ikke sammen med familien. Den nærværende familieferie foregår ikke på Instagram, som ofte ender med at være holdepladsen for 'påstået' nærvær. Lav i stedet offline-aktiviteter, der samler hele familien. Frem med terninger, spillekortene eller de brætspil, som får lov til at samle støv i hverdagen – eller tag en tur til stranden eller i skoven.



© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.