DanPilot døber ny lodsbåd i Randers Havn

Randers
Onsdag 20. november 2019 kl. 10:00

DanPilot døber ny lodsbåd i Randers Havn
Foto fra arkiv



Der er et højt aktivitetsniveau i Randers Havn og Fjord, og det betyder også høj aktivitet for DanPilot i området. Derfor er det også helt på sin plads, at DanPilots nyeste lodsbåd – DanPilot November - får base her. Båden holder til i Udbyhøj, fordi det er herfra DanPilots lodser sejler ud til de skibe, som skal lodses ind i Randers Havn, og det er her, lodserne kommer i land igen, når skibene har forladt fjorden.

Selve dåben foregår i Randers Havn, der er centrum for alle aktiviteterne i området. Tidspunktet er fredag den 22. november 2019 kl. 11 ved DanPilots nye flydende lodsstation med adressen Kulholmsvej 17.

”I DanPilot har vi gennem de seneste to år gennemført en modernisering af vores flåde af lodsbåde. DanPilot Mike er den 13. i serien af i alt 17 nye lodsbåde, som har rykket vores lodsbåde op i en helt særlig liga. For det første er brændstoføkonomien meget bedre, og rigtigt vigtigt er de mere miljøvenlige. Desuden er drift og vedligehold af en serie ens både langt billigere og mere effektivt end vores tidligere setup,” forklarer DanPilots administrerende direktør, Erik Merkes Nielsen.

DanPilots kerneopgave er at levere sikkerhed til søs og i havn. Når der er lods ombord på et skib, har skibet de optimale forudsætninger for at komme sikkert frem. DanPilots lodser har dybtgående lokalkendskab til de danske farvande og havne og fuldt fokus på sikker sejlads.

”De nye lodsbåde lever til fulde op til DanPilots meget høje sikkerhedskrav. Bådene er uhyre stabile og manøvredygtige, de er forsynet med det mest moderne navigationsudstyr, og komforten for medarbejderne er helt i top. For at sejle bådene skal DanPilots bådmænd gennemgå et særligt kursus med fokus på sikker sejlads, som afsluttes med eksamen,” anfører Erik Merkes Nielsen.

Det er Jette Brygger, teknisk designer på havnekontoret i Randers, som varetager dåben. Det er ikke uden grund, at hun er blevet spurgt:

”Jeg kan helt uden forbehold sige, at vi har et fantastisk godt samarbejde med Randers Havn. Derfor var det også helt oplagt at spørge Jette, om hun ville tage sig af dåben. Det gode samarbejde kom blandt andet til udtryk, da vi havde brug en lodsstation i havnen. Valget faldt på en husbåd, og selv om det ikke ligefrem vrimler med husbåde i Randers Havn, anviste havnen os hurtigt en super placering og sørgede også for, at det var praktisk muligt,” fortæller Lars Toft, der er havneansvarlig lods i Randers, Mariager, Grenaa og Studstrup Havne.

Ifølge havnedirektør John Morgen er glæden ved samarbejdet gensidigt:
”DanPilot er en vigtig samarbejdspartner for Randers Havn og ikke mindst for den vækst, vi planlægger i fremtiden. DanPilots lodser står til rådighed 24/7/365 for at lodse alle skibe med behov for lodsning ind i Randers Havn. Samtidig er lodserne vores øjne på fjorden, hvor de giver os besked, hvis en bøje skal sættes på plads eller oplyser om andre opgaver, der er relevante for sejladssikkerheden på Randers Fjord. DanPilot er med deres store lokalkendskab en god sparringspartner, når og hvis der skal laves ændringer på Randers Fjords besejlingsforhold.”



Fakta
DanPilot skaber sikkerhed til søs og i havne i hele Danmark, fordi lodserne kender farvandene og forebygger uheld. DanPilot lodser skibe, der sejler transit mellem Skagen og Gedser/Allinge gennem Storebælt og Øresund og skibe, der skal ind og ud af danske havne. DanPilot har 17 lodsstationer i Danmark og yderligere fire bådpladser. I alt har DanPilot lidt over 300 medarbejdere, heraf ca. 180 lodser og 80 bådmænd. DanPilot har hovedkvarter i Svendborg.

DanPilot har indkøbt 17 nye lodsbåde. To 20 meter både til det hårdere vejr ved Skagen og Gedser samt 15 15 meter både til de øvrige stationer og bådpladser. De tre sidste lodsbåde i indkøbet mangler endnu at blive leveret. De nye lette lodsbåde reducerer brændstofforbruget med to liter pr. sejlet sømil i forhold til de gamle både, hvilket svarer til 20 procent. I 2018 sejlede lodsbådene i alt 346.852 sømil, og det medfører en besparelse på brændstof på knap 700.000 liter og en tilsvarende mindre belastning af klimaet.

© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.